koleznik.net – BLOG

Evropski Jeruzalem – Sarajevo, Bosna

Razvrsceno pod: Fotografija,Razno — simonkoležnik August 22, 2008 @ 6:01 pm

Sarajevo, Bosna in Hercegovina

Slavonski brod - Vstop v Bosno in Hercegovino

Slavonski brod - Vstop v Bosno in Hercegovino

Na??a biv??a Jugoslavija je kandidirala za zimske olimpijske igre, ki so se odvijale leta 1984 v prestolnici Bosne in Hercegovine. Tako ??e danes v Sarajevu ponosno prodajajo izdelke z napisi Olimpic city Sarajevo ali z maskoto Vučkom.

Maskota olimpijskih iger '84 - Vučko

Maskota zimskih olimpijskih iger

??e osem let po olimpijskem miru se je Bosna zna??la sredi mno????ičnih pobojev in vojne. Tako je danes Bosna razdeljena na dve regiji; Bosna in Hercegovina. V pokrajini Hercegovini, ki ni fizično ločena z mejo le????i mesto Mostar. Znotraj Bosne in Hercegovine pa se je po vojni in podpisu Daytonskega sporozuma ozemlje razdelelo na 51% Fedaraciji Bosne in Hercegovine in 49% Republiki Srbski. Tudi med federacijo in republiko ni fizične meje, le da imajo Bo??njaki svojo vlado, policijo, ??olstvo in verstvo, kakor tudi Bosanski Srbi. Prav tako ni te????ko ločit, kje se nahajajo Srbi v Bosni, saj imajo table in oznake v cirilici (zanimivo je tudi to, da v vsaki Srbski vasici najde?? ka????ipot z napisom Beograd, pa čeprav ta vodi po kolovozu), pravoslovne cerkve in zelo urejene grobove, med tem kot imajo Bo??njaki latinico, d????amije in mo??eje, manj poudarka na urejenosti grobov in znamenite strehe na hi??ah, imenovane “??tirikapniki”. Sarajevo kot evropski Jeruzalem sestavlja veliko etničnih, verskih in političnih raznolikosti, od Bo??njakov, bosanskih Srbov, bosanskih Hrvatov, ciganov, drugih priseljencev, ki so ????ivela v so????itju dokler je vladal Tito.

Srbska pravoslavna cerkev - Bosna - VW Passat

Srbska pravoslavna cerkev - Bosna - VW Passat

Srbsko pravoslavno pokopali??če v Sarajevu

Srbsko pravoslavno pokopali??če v Sarajevu

Da pa stvar ne bi bila tako preprosta, v Federaciji Bosne in Hercegovine poznamo tudi kantone (????upanije, “fare”). Vsak kanton ima prav tako svojo vlado (ministre, ??olstvo in policijo, ki so pod okriljem Federacije Bosne in Hercegovine). V federaciji je 10 kantonov, kar pomeni, da ima Bosna in Hercegovina verjetno največjo politično pluralnost na svetu.

Vojska se je dandanes iz srbske in bosanske zdru????ila v enotno, potegujejo se za vstop v NATO in EU, gospodarstvo in ekonomija rasteta, pojavlja se vedno več marketinga, a dvakrat sem sli??al iz ust 20 let starega in 55 let starega mo????a, da so veseli, da je konec vojne v Bosni in da so se odločili, da bodo preostanek ????ivljenja u????ivali oz. ????iveli lagodno.

Glavni mestni trg Ba??čar??ija - Sarajevo

Glavni mestni trg Ba??čar??ija - Sarajevo

Sarajevo je od leta 1992 do 1995 do????ivelo poleg Srebrenice verjetno največje mno????ične poboje. Pravijo, da so vojno začeli Bo??njaki, ko so neko soboto na glavnem trgu Ba??čar??ije ustrelili pravoslavnega ????enina. Od tega trenutka naprej so dobili bosanski Srbi zagon za proti napad, s pomočjo Milo??evi????a, Kara????i????a in Mladi????a. Srbi so obkolili Sarajevo in z bregov streljali na otroke in ????enske. Uveljavil se je skoraj da imenovan slogan “Pazi, snajper!“. Srbski vojaki so načrtno ugrabljali in posiljevali muslimanke in otroke. Nekatere so imeli tudi priprte dlje časa, si jih izmenjavali in jih mučili.

Narodna knji????nica Sarajevo - VW Golf II

Narodna knji????nica Sarajevo - VW Golf II

55-letni mo???? nam je ??e povedal, da je bil VW Golf II edino prevozno sredstvo, ki je omogočalo med vojno, da so ga lahko vozili na kuhinjsko olje, saj so zaradi obkoljenja olimpijskega mesta onemogočili “trading” ????ivil, bencija in migracijo. Bosanska vlada je ????elela, da ljudje ostanejo v Sarajevu, saj bi ob predali danes bili mesto Republike Srbske. Bombardiranje iz daljnjih bregov okupiranega ozemlja bosanskih Srbov se pozna na poru??enem (sedaj prenovljenem) parlamentu, po????gani in delno zru??eni (sedaj v obnovi) narodni knji????nici in stanovanjih ter blokih v samem mestu.

Mapa Sarajeva med vojno od leta 1992 do 1995

Mapa Sarajeva med vojno od leta 1992 do 1995

Bo??njakom je na pomoč prispela “peacekeeping” voja??ka sila Zdru????enih narodov, imenovana UNPROFOR (United Nations Protection Forces), ki so zavzeli letali??če v Sarajevu. Proti koncu vojne so se izkazali za zelo neuporabne (kakor to prika????ejo tudi v filmu No man’s land), saj so jih omejevale pravice streljanja (niso smeli prvi streljati), vozila in čelade so bile zelo markantne, zato so bili tudi sami večkrat tarča napada in vojsko so zamenjale sile NATA; IFOR (Implementation Forces) in kasneje SFOR (Stabilisation Forces). Med vojno med bosanskimi Srbi in Bo??njaki je bilo edino upanje letali??če, saj se je v mestu stanje zmeraj bolj poslab??evalo. UNPROFOR je odklonil pomoč in uporabo letali??ča v civilno-transportne namene, zato so v ??tirih mesecih v polnih osemurnih izmenah skopali 800m dolg in 1,60m visok tunel pod letali??čem, ki je postala glavna vez med osvobojenim delom Bosne in Sarajevom.

Tunel - Sarajevo - Bosna
Tunel - Sarajevo - muzej

Tunel - muzej - strelivo, pu??ke, granate, bombe, naboji - Sarajevo

Tunel - muzej - strelivo, pu??ke, granate, bombe, naboji - Sarajevo

Skozi tunel naj bi se med vojno preneslo 20 milijonov ton hrane in prečkalo naj bi okrog milijon ljudi. Domačinka blizu tunela, pri kateri smo prenočili nam je povedala, da je pred nastankom tunela ??la s sinovoma v mesto, saj je bil mlaj??i bolan in so ??li k zdravniku. Ker je bila bolezen prehuda, je mlaj??i moral ostati tam. Ko sta se vračala so ????e bile barikade in zato je starej??ega sina peljala k sestri. Po uspe??ni vrnitvi domov se je začela prava vojna in sinov ni več videla in sli??ala 9 mesecev. Zaradi traum se je nek dan iz obupa podala v tek čez letali??če, kjer so ??vigali naboji pu??k okrog nje. Njena zgodba se je na srečo končala srečno, za več kot 20 tisoč ljudi, ki so padli med vojno in ??e za veliko večino muslimanov, kakor tudi bosanskih Srbov pa za vedno izpuhnel olimpijski mir in ga obdalo sovra??tvo.

Knji????ni sejem - Koran - Sarajevo

Islamska Gazi Husrev Begova mo??eja - Sarajevo

Islamska Gazi Husrev Begova mo??eja - Sarajevo

Priprave na molitev - Sarajevo Gazi Husrev Begova mo??eja - Sarajevo, Bosna 2008
Mnogokaterega Bo??njaka je vera poglobila, nekatere zlomila, drugi so se predali alkoholu ali drogam. Bosna je bila označena kot najbolj minirana dr????ava na svetu, kjer je marsikdo zgubil svoje ude telesa. Dandanes Bosna slavi po svetovni in paraolimpijski zmagi v odbojki, Sarajevo Film Festival in navsezadnje po legendarni skupini Bijelo Dugme. Sicer pa, kakor v vsaki vojni, bo med bosanskimi Srbi in Bo??njaki potrebno kar nekaj generacij, da bo znova pri??lo do so????itja.

Babica maha iz bombardiranega stanovanja - Sarajevo, Bosna 2008

Babica maha iz bombardiranega stanovanja - Sarajevo, Bosna 2008


7 komentarjev »

 1. Fajn članek!!! :)

  Komentar od: anjagomboc — August 23, 2008 @ 9:56 am


 2. Vrei si to napisal! Fotke so pa tak vedno super!

  Komentar od: MatejU2 — August 24, 2008 @ 7:40 pm


 3. Imam tudi dve barvi na flickru. Se mi zdi, da bi pasali tukaj vmes, da malenkost razvije to temacnost, ceprav je bil to tudi namen tega spisa.

  Komentar od: simonkoležnik — August 24, 2008 @ 10:25 pm


 4. Res isto :>

  Komentar od: Luka — August 29, 2008 @ 9:48 pm


 5. tukaj smo pa bli pred kratkim:)super fotke simči;)

  Komentar od: jan — November 3, 2008 @ 4:48 pm


 6. Zelo dobra reportaža! fotke pa itak…
  lep pozdravček

  Komentar od: Julie — July 2, 2009 @ 6:39 pm


 7. [...] Gazi Husrev Begova mosque – Sarajevo, Bosnia Image by simonkole??nik http://www.koleznik.net/blog/2008/08/22/evropski-jeruzalem-saraj…; Link to this [...]

  Pingback od: Cool Islam images | Musulman Blog — January 19, 2011 @ 6:28 pm


Spremljaj nadaljnje komentarje preko RSS. TrackBack URI

Objavi komentar