koleznik.net – BLOG

Oktoberfest 2008

Razvrsceno pod: Fotografija,Razno — simonkoležnik October 27, 2008 @ 9:27 pm

V soboto 27. septembra 2008 je Klub prekmurskih študentov organiziral odhod z avtobusom na 175. tradicionalni 16 dnevni dogodek. Da bi si ustvarili vtis tega zgodovinsko-kulturnega dogajanja, smo se za en dan odpravili v Nemčijo, v bavarsko prestolnico München.

Oktoberfest 2008 - München

V zgodnjih jutranjih urah je poln avtobus študentov in nekaj manj tistih, ki imajo ta najlepša leta že za seboj, odpeljal iz soboške postaje na 500km dolgo pot proti olimpijskemu mestu iz leta 1972; Münchnu.

3. največje mesto v Nemčiji z več kot milijon prebivalci obišče vsako leto približno 6 milijonov ljudi, kjer se popije skoraj 7 milijonov litrov piva, 80 tisoč litrov vina, poje več kot pol milijona pečenih piščancev, 100 volov, 40 tisoč kilogramov rib, 200 tisoč pečenih parov klobasic in pusti za seboj 700 ton odpadkov.

Pestro dogajanje obdano z vrtiljaki, stojnicami s sladkarijami in spominki, se razprostira na 0.42 km² asfaltni površini. Ob vhodu na prizorišče srečamo veliko množico ljudi, ki se sončijo ob bregovih, nekateri spijo, spet drugi globoko razmišljajo, le kdaj bodo njihova jetra prebavila vso to strupeno snov. Domačini in turisti si nadenejo tipična oblačila in se prešerne volje sprehajajo od stojnice, do stojnice, do jutranjih ur. Žensko tipično oblačilo se imenuje dirndl, ki je značilno za alpske kraje, Slovenci pa poznamo temu podobno nošo iz turbofolk glasbe. Ravno kot stereotip Oktoberfesta, je verjetno vsakomur poznana prsata ženska, oblečena v dirndl, globokim dekoltejem in s šestimi vrčki literskega piva, ki ga bavarci imenujejo Maß. Za tak litrski vrček je potrebno odšteti kar 8 ali več €. Visoke cene so še ena izmed lastnosti tega festivala.

Oktoberfest 2008 - München

Seveda pa pijače ni mogoče kar tako dobiti, zato je priporočeno, da si že v naprej rezervirate pivnico, v kateri boste preživeli večer, saj po 16. uri, ko se ljudje množično začno zbirati, in ko sonce počasi zahaja, se ohladi, si vsak obiskovalec išče zaprte prostore, da si bi privoščil bavarsko pivo. V pivskih šotorih je prostora je za 100.000 obiskovalcev, zato si domačini prostore razervirajo že eno leto v naprej.

Oktoberfest 2008 - München

Tako so nekateri navdušeni in veseli, drugi povsem razočarani in ogorčeni, se v zgornjih jutranjih urah vrnili domov živi, zdravi in predvsem trezni.


3 komentarjev »

 1. To pa je ena velika pijanšna ;) Škoda piva ne pijem in mi takšen izlet ne bi predstavljal zabave. Sicer pa verjamem, da se marsikdo pošteno naužije – dobesedno :)

  Komentar od: UrosG — October 27, 2008 @ 9:38 pm


 2. V bistvu se imam zdaj en objektiv polit s pivom in ga ne gre kar tako spucat, ker so tanke reze :)

  Drugače pa niti ni bilo take hude pijanščine, sem pričakoval hujše. Je pa res, da sem bil prikrajšan pivnice in tistih prizorov prsatih žensk s šest krigli … :D

  Komentar od: simonkoležnik — October 27, 2008 @ 10:49 pm


 3. simon, lepo si to naredo, kot vedno :D

  Komentar od: Tilen — October 28, 2008 @ 7:36 am


Spremljaj nadaljnje komentarje preko RSS. TrackBack URI

Objavi komentar